Projekat kutijice.com je osvojio finasijsku podršku

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, uz finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) u decembru 2020. godine pokrenuli su projekat „Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije“.  U januaru 2021. objavljen je konkurs za pojedinačne projekte iz ove oblasti, na koji smo aplicirali sa projektom "kutijice.com" koji sa uspehom razvijamo već punih 8 godina

Nije mala stvar...

Sa velikim ponosom možemo da se pohvalimo da je naša aplikacija prvo ušla u uži izbor, a na kraju i među deset nagrađenih projekata. Put do tog uspeha je vodio preko skoro godinu dana vrednog rada u okviru akceleratora, uz aktivno učešće u obuci koju su vodili najbolji domaći i strani eksperti iz ove oblasti. Kroz radionice i predavanja, trudili smo se da poboljšamo naše projekte, i sticali razna praktična i teoretska znanja od koristi za njihovu realizaciju. Impementacija najuspešnijih sufinansiranih projekata će će biti izvršena 2023. i 2024., a monitoring, izveštavanje  i evaluacija će se nastaviti i u 2025 i 2026. godini.

Po čemu su to kutijice.com ekološki projekat?

Ako pažljivije proučite sajt,  videćete da je mala kartonska ambalaža kojom se sajt pretežno bavi, većim delom izrađena od tzv. "tehničkog viška". U pitanju su najskupoceniji papir i karton koji iz tehničkih razloga završava u otpadu još u samom proizvodnom procesu. Problem je u tome što se većina grafičkih proizvoda pravi na većem formatu papira nego što je to zaista neophodno. Ideja projekta se u najkraćem svodi na to da umesto da tehnički višak vraćamo u reciklažu, pokušamo da ga u što većoj meri iskoristimo već u samom procesu proizvodnje. Bukvalno na marginama drugih proizvoda pravimo lepe i korisne stvari. Na taj način postižemo dvostruku uštedu materijala i trostruko smanjenje gasova staklene bašte. Zato što je postupak reciklaže starog papira energetski i do dva puta zahtevniji od proizvodnje standardnog papira.

Za ostvarenje tog cilja oko sajta i pratećih društvenih kanala organizujemo čitavu malu zajednicu. Sastavljenu od štampara, dizajnera, kreatora sadržaja, edukatora, hobista... Ali i klijenata/kupaca koji osim društvene koristi u celom projektu vide i jasan lični, materijani interes. Korist od takvog pragmatičnog pristupa je višestruka - finansijska, ekološka i edukativna, a efekti dugoročni i skalabilni. Osim toga, projekat se bavi i ugroženim i ranjivim grupama. Podstiče njihovo socijalno osnaživanje i profesionalni napredak. A ima i čitav niz drugih zanimljivih aspekata, pravaca razvoja i društeno korisnih uticaja...

Kuda dalje?

Naš uspeh je delom već postignut, jer i samo učešće u ovom međunarodnom projektu predstavlja svojevrsnu potvrdu da je ono na čemu godinama mukotrpno radimo na sajtu kutijice.com - ideja na dobrom putu. Naš projekat će se svakako nastaviti da se razvija svojim tempom i dalje, bez obzira na formalne rezultate "izazova", a nova znanja i kontakti koje steknemo u toku realizacije projekta će nam biti dragocena pomoć u daljem radu.


Projekat kutijice.com

Kratka video verzija našeg projekta, nastala za potrebe UNDP konkursa

Kako predstaviti ovako složenu ideju u nepuna četiri minuta? Čak ostaviti i malo vremena za pitanja i odgovore? Kažu da obična, statična slika govori više od hiljadu reči, a tek animacija, infografici ili video... Bilo je zabavno i inspirativno, a što je još važnije, pomoglo nam je da jasno kristališemo našu ideju, definišemo ciljne grupe i preciziramo pravce razvoja. Uostalom, pogledajte sami! /za video sa naracijom kliknite na dugme/

Pogledajte na YouTube

Pogledajte i ovo:

drugi tekstovi iz blog sekcije

Odaberite način plaćanja

Platite online karticom, nalogom za prenos ili pouzećem. Izaberite metod koji Vama najviše odgovara.

Telefonska pomoć

Potrebna Vam je pomoć pri poručivanju? Imate još neka pitanja? Pozovite +381 13 37 31 37 i našio saradnici će vam izaći u susret.

100% sigurna kupovina

Možete biti potpuno sigurni kada plaćate preko interneta na našoj stranici. Vodimo računa o bezbednosti Vaših podataka i poštujemo Vašu privatnost.

Svi proizvodi su prikazani sa tačnim nazivima, specifikacijama, slikama i cenama.

Vaša korpa je prazna

Pregledajte naše kategorije i
sigurni smo da ćete naći šta tražite!