Napravi me

Glavna ideja sajta kutijice.com je da obezbedi ambalažu za svaku potrebu i svaki budžet. A šta ako je taj budžet jako mali, ili ga uopšte nema?


Na ovoj stranici ćete naći mnogo različitih ideja za male i velike kutije, omote, koverte, fišeke, jednostavna i vrlo složena pakovanja, sa detaljnim uputstvima za izradu. Sve šeme proizvoda iz sekcija "Plati i nosi"  odnosno "Po tvojoj želji" možete slobodno da koristite za ličnu upotrebu. Ovde ćete naći i mnogo korisnih saveta, i zanatskih trikova. Neke od kreacija imaju samo jedan cilj - da pokrenu i razbuktaju vašu kreativnost. Cilj ovog dela sajta je da uđete u svet izrade ambalaže, ovladate terminologijom, napravite ili osmislite prototipe. Može se reći da je ovo vaš prvi korak ka profesionalnim rešenjima u budućnosti.


DIY ("Do it Yourself") je u osnovi svakog napretka. Radite to što radite iz hobija? Ili ste tek na početku razvoja neke komercijalne  ideje? Ili se prosto - zabavljate, učite, igrate... Ako vam je iz BILO KOG RAZLOGA potrebno neko atraktivno pakovanje - pokušaćemo da vam pomognemo. Sve što očekujemo zauzvrat je da nam pošaljete fotografije ili klipove vaših radova - da i njima obogatimo ovaj sajt, i tako navedemo i druge da nam se priključe...

Ali ovaj koncept je zapravo mnogo širi...

Ova ideja je i posle 8 godina još uvek u razvoju. Nastala je kao pokušaj da se učini nešto sa tonama "tehničkih viškova" koji svakodnevno završavaju u reciklaži u svim štamparijama na svetu. Šta je to tehnički višak? To je sav onaj papir i karton koji se baca u toku procesa rada, kada se iz standardnih formata "izvuče" željeni proizvod. Radi se o manjim i većim komadima, od najrazličitijih vrsta papira i kartona, koji mogu da budu odštampani u mnogo boja, plastificirani ili lakirani, isečeni i bigovani (savijeni) prema nekoj šemi... Problem je što štamparije najčešće nemaju vremena da se tim viškom bave. Zato 99,99% tog dragocenog materijala završava u presama za reciklažu.  Umesto da postane nešto od ovoga što možete videti na ovom sajtu. (ideja je detaljno opisana na stranici: UNDP konkurs)

Tu vi stupate na scenu!

Ako to želite možete da postanete dragoceni saradnici ovog sajta, i da aktivno pomognete u našoj ekološkoj misiji. Kako? Na mnogo načina (od kojih se većinu verovatno još nismo ni setili), ali da krenemo od očiglednih:

- Da donirate paterne, ilustracije, ili gotove dizajne za "popunjavanje prostora", tj za oplemenjivanje "otpada";

- Da donirate konstruktivna rešenja, modele, i ideje za nove konstrukcije ambalaže;

- Da nam dostavite vaše fotografije i klipove sa uputstvima za izradu ili dekoraciju kutijica ili drugih vrsta pakovanja. Ovakve priloge ćemo šerovati i na našem fb-profilu kutijice,  kao i na instragramu, YouTube kanalu i prijateljskim sajtovima.

- Da predlažete nove ideje za nadogradnju i širenje ovog koncepta (pišite nam, ili nas zovite);

DIY je samo zabava, ili ima i nekakve koristi od toga?

- Ako ste ekološki svesni, korist je očigledna. Svaki kilogram papira koji se vrati u funkciju PRE RECIKLAŽE ("Reuse") predstavlja značajnu uštedu energije,  smanjuje zagađenje, i potrebu za trošenjem novih prirodnih resursa.

- Ako ste dizajner ili ilustrator dobijate priliku da se vaš rad prezentuje na još jednom relevantnom sajtu. Osim korisnih "back-links" (ka vašim sajtovima ili profilima na društvenim mrežama), dobijate i malu komercijalnu reklamu, kao i kontakte sa budućim naručiocima. Takođe stičete pravo da po istom principu (na "šlajfnama") uradite sopstveni promo materijal - vizit karte, male flajere, dopisnice, stikere, ili bilo šta drugo što vam padne na pamet za "self-promotion". Ne zanemarite ni nove ideje i znanja...

- Ako ste hobista, likovni pedagog, vaspitač... I na BILO KOJI NAČIN doprinesete razvoju ovog sajta, stičete pravo na BESPLATNE PAKETE materijala, koji treba da vam pomognu i olakšaju iduće projekte. U tom slučaju plaćate samo poštarinu (ukoliko ih ne preuzmete lično, u našoj proizvodnji). Korist od inspiracije se podrazumeva...

- Ako ste štamparija možete se priključiti i preuzeti dizajnirane materijale, ili donirati viškove za "reuse". Sav intelektualni sadržaj na sajtu je slobodan za upotrebu (uz obavezno navođenje izvora i autorstva). Na taj način možete napraviti malu uštedu u svom poslovanju, uz veliku ekološku i društvenu korist.

- Ako ste knjižar, trgovac, proizvođač u potrazi za ekonomičnom ambalažom... Možete ovde pronaći mnogo korisnih saradnika, ili gotovih proizvoda po nerealno niskim cenama. Možda i pristojan rabat, ili šansu za zaradu (ali to naravno zavisi najviše od vas).

Naša iskrena ideje je da na ovom projektu okupimo ZAJEDNICU ljudi koji slično misle, kreativno se izražavaju, i imaju isti cilj:


Da se zabave i urade nešto korisno. Za sebe i druge.Svi postovi iz sekcije "Napravi me"

U nastavku možete videti sve tekstove iz ove sekcije. Očekujemo i vaše priloge i fotografije.

Odaberite način plaćanja

Platite online karticom, nalogom za prenos ili pouzećem. Izaberite metod koji Vama najviše odgovara.

Telefonska pomoć

Potrebna Vam je pomoć pri poručivanju? Imate još neka pitanja? Pozovite +381 13 37 31 37 i našio saradnici će vam izaći u susret.

100% sigurna kupovina

Možete biti potpuno sigurni kada plaćate preko interneta na našoj stranici. Vodimo računa o bezbednosti Vaših podataka i poštujemo Vašu privatnost.

Svi proizvodi su prikazani sa tačnim nazivima, specifikacijama, slikama i cenama.

Vaša korpa je prazna

Pregledajte naše kategorije i
sigurni smo da ćete naći šta tražite!