DIY („Do it Yourself“) je u osnovi svakog napretka. Radite to što radite iz hobija? Ili ste tek na početku razvoja neke komercijalne  ideje? Ili se prosto – zabavljate, učite, igrate… Ako vam je iz BILO KOG RAZLOGA potrebno neko atraktivno pakovanje – pokušaćemo da vam pomognemo. Na ovoj stranici ćete naći mnogo različitih ideja za male kutijice, omote, koverte, fišeke, jednostavna i vrlo složena pakovanja, sa detaljnim uputstvima za izradu. Takođe i mnogo korisnih saveta, i zanatskih trikova. Neke od kreacija imaju samo jedan cilj – da pokrenu i razbuktaju vašu kreativnost.

Sve što očekujemo zauzvrat je da nam pošaljete fotografije ili klipove vaših radova – da i njima obogatimo ovaj sajt, i tako navedemo i druge da nam se priključe…

Ali ovaj koncept je zapravo mnogo širi…

Ideja je još u razvoju, a nastala je kao pokušaj da se učini nešto pametno sa tonama „tehničkih viškova“ koji svakodnevno završavaju u reciklaži u svim štamparijama na svetu. Šta je to tehnički višak? To je sav onaj papir i karton koji se baca u toku procesa rada, kada se iz standardnih formata „izvuče“ željeni proizvod. Radi se o manjim i većim komadima, od najrazličitijih vrsta papira i kartona, koji mogu da budu odštampani u mnogo boja, plastificirani ili lakirani, isečeni i bigovani (savijeni) prema nekoj šemi…

Problem je što štamparije najčešće nemaju vremana da se tim viškom bave. Zato 99,99% tog dragocenog materijala završava u presama za reciklažu.  Umesto da postane nešto od ovoga što možete videti na ovom sajtu.

Tu vi stupate na scenu!

Ako to želite možete da postanete dragoceni saradnici ovog sajta, i da aktivno pomognete u našoj ekološkoj misiji. Kako? Na mnogo načina (od kojih se većinu verovatno još nismo ni setili), ali da krenemo od očiglednih:

– Da donirate paterne, ilustracije, ili gotove dizajne za „popunjavanje prostora“, tj za oplemenjivanje „otpada“;

– Da donirate konstruktivna rešenja, modele, i ideje za nove konstrukcije ambalaže;

– Da nam dostavite vaše fotografije i klipove sa uputstvima za izradu ili dekoraciju kutijica ili drugih vrsta pakovanja (ovakve priloge ćemo šerovati i na našem fb-profilu kutijice kao i na instragramu i  prijateljskim sajtovima poput minutzamene.com i drugim)

– Ili da predlažete nove ideje za nadogradnju i širenje ovog koncepta (pišite nam, ili nas zovite);

DIY je samo zabava, ili ima i nekakve koristi od toga?

– Ako ste ekološki svesni, korist je očigledna. Svaki kilogram papira koji se vrati u funkciju PRE RECIKLAŽE („Reuse“) predstavlja značajnu uštedu energije,  smanjuje zagađenje, i potrebu za trošenjem novih prirodnih resursa.

– Ako ste dizajner ili ilustrator dobijate priliku da se vaš rad prezentuje na još jednom relevantnom sajtu. Osim korisnih „back-links“ (ka vašim sajtovima ili profilima na društvenim mrežama), dobijate i malu komercijalnu reklamu, kao i kontakte sa budućim naručiocima. Takođe stičete pravo da po istom principu (na „šlajfnama“) uradite sopstveni promo materijal – vizit karte, male flajere, dopisnice, stikere, ili bilo šta drugo što vam padne na pamet za „self-promotion“. Ne zanemarite ni nove ideje i znanja…

– Ako ste hobista, likovni pedagog, vaspitač… I na BILO KOJI NAČIN doprinesete razvoju ovog sajta, stičete pravo na BESPLATNE PAKETE materijala, koji treba da vam pomognu i olakšaju iduće projekte. U tom slučaju plaćate samo poštarinu (ukoliko ih ne preuzmete lično, u našoj proizvodnji). Korist od inspiracije se podrazumeva…

– Ako ste štamparija možete se priključiti i preuzeti dizajnirane materijale, ili donirati viškove za „reuse“. Sav intelektualni sadržaj na sajtu je slobodan za upotrebu (uz obavezno navođenje izvora i autorstva). Na taj način možete napraviti malu uštedu u svom poslovanju, uz veliku ekološku i društvenu korist.

– Ako ste knjižar, trgovac, proizvođač u potrazi za ekonomičnom ambalažom… Možete ovde pronaći mnogo korisnih saradnika, ili gotovih proizvoda po nerealno niskim cenama. Možda i pristojan rabat, ili šansu za zaradu (ali to naravno zavisi najviše od vas).

Naša iskrena ideje je da na ovom projektu okupimo ZAJEDNICU ljudi koji slično misle, kreativno se izražavaju, i imaju isti cilj:

Da se zabave i urade nešto korisno. Za sebe i druge.

Sve kutijice iz grupe „Napravi me…“ /kliknite na link/